Gezondheid

Wat is dementie?

Dementie is een ziekte die vaak geassocieerd wordt met verwardheid en geheugenverlies, maar in feite is het een verzamelnaam voor een reeks van symptomen die de werking van de hersenen aantasten. Er zijn wel twintig verschillende ziektes die dementie tot gevolg kunnen hebben, waardoor het in sommige gevallen lastig kan zijn om vast te stellen dat iemands problemen door dementie worden veroorzaakt.

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.

Symtomen dementie

  1. Een van de meest voorkomende kenmerken bij dementie is het vergeten van nieuwe informatie. Ook belangrijke feiten of gebeurtenissen uit het eigen leven vergeten, duidt op geheugenproblemen. Bijvoorbeeld als je naaste niet meer weet welke dag van de week het is,
  2. Als dagelijkse handelingen ineens opvallend veel moeite kosten, kan dit een symptoom zijn van dementie. Bijvoorbeeld: koffie zetten, klokkijken of zeggen welke dag, welk seizoen of welk jaar het is. 
  3. Verdwalen op de vaste route van de supermarkt naar huis is zorgwekkend.
Cindy
Ik ben een internet geek, love blogging, onderzoeken, koken en lezen. Ik zoek vaak uit "wat is?". Alles wat ik interessant acht komt op mijn website www.wat-is.com