fentanyl drugs
Gezondheid

Wat is fentanyl drugs?

De dodelijkste drug in USA momenteel anno 2019. Fentanyl is sinds afgelopen jaar de dodelijkste drug in de VS. Wat is het precies?

Fentanyl is een morfinomimeticum, een stof met een werking analoog aan die van morfine. Het werkt echter vele malen sterker dan morfine.

Zo overleed popmuzikant Prince vorig jaar aan een overdosis fentanyl. President Donald Trump heeft zelfs de noodtoestand afgekondigd als het gaat om de volksgezondheid.

Het middel wordt onder meer gebruikt bij operaties en wordt ook gegeven aan terminaal zieke patiënten met ernstige pijn. Het middel is officieel alleen op doktersrecept te krijgen, maar het in de praktijk betrekkelijk eenvoudig aan te schaffen zonder tussenkomst van een arts. In Nederland valt Fentanyl en verwante verbindingen onder de Opiumwet.

Volgens experts is China de grootste producent van fentanyl en de grondstoffen er voor.

De eerste aanwijzingen dat fentanyl ook in Europa voet aan de grond begint te krijgen, zijn er al. Zo zijn in het Verenigd Koninkrijk dit jaar al zeker zestig mensen overleden aan een overdosis van de drug. Europese drugsbestrijders zijn het er over eens dat ze veel meer zullen moeten samenwerken om deze internationale dreiging het hoofd te bieden.

Bron: trouw

Zie ook de rest van het artikel op trouw.nl met deze grafiek met het aantal doden per type dugs.

Cindy
Ik ben een internet geek, love blogging, onderzoeken, koken en lezen. Ik zoek vaak uit "wat is?". Alles wat ik interessant acht komt op mijn website www.wat-is.com